Brestanica

V Brestanici in okolici se nahajajo številne znamenitosti z velikim zgodovinsko-kulturnim pomenom. Kraj, ki leži med Krškim in Sevnico, nudi odličen pobeg od mestnega vrveža in je dobro izhodišče za popotnike, kolesarje in ljubitelje termalnih užitkov in narave. Tiste, ki bolj uživate v ogledih znamenitosti, pa bo morda bolj zanimal na primer ogled brestaniškega gradu, ki slovi kot najstarejši grad na Slovenskem, ali bazilike Lurške matere božje, ene največjih in najlepših bazilik pri nas.

Kraj nudi tudi odlično iztočnico za obisk drugih krajev po Posavju, kot so Kostanjevica na Krki, Krško in Brežice s Termami Čatež. Ob obisku kraja se boste domov gotovo vrnili bogatejši za marsikatero novo informacijo, znanje in doživetje.

STE VEDELI ... ?

da je najstarejši grad v Sloveniji grad Rajhenburg? Grad, ki se nahaja le 1,5 km od hostla, je bil v 2. svetovni vojni največje zbirno taborišče za izgnance, francoski trapisti pa so v njem izdelovali sloviti sir trapist, čokolado in liker, ki ga je naročal sam avstrijski cesar. V gradu je danes urejenih več zgodovinskih zbirk in je prizorišče različnih prireditev, ki potekajo celo leto.

www.brestanica.com   www.mestnimuzejkrsko.si

da se v Brestanici nahaja ena največjih in najlepših bazilik ter sakralnih objektov nasploh pri nas? Mogočni objekt, imenovan tudi slovenski Lurd, je največja cerkev v Posavju in ena od šestih slovenskih bazilik. V bližnji prihodnosti bo slavila svojo 100-letnico. Sicer pa se kraj ponaša kar s štirimi cerkvami, dve izmed njih pa imajo romanske zasnove iz 13. stoletja. Vse ležijo v dosegu krajšega sprehoda od hostela.

www.brestanica.com

da je prvi slovenski slovničar Adam Bohorič rojen v okolici Brestanice? Po njem se imenuje tudi osnovna šola v kraju.

www.osbrestanica.si

da sta tudi dva druga velikana slovenskega jezika Jurij Dalmatin in Janez Vajkard Valvasor prav tako delovala v Posavju? V Krškem je od leta 2010 urejena spominska hiša Vajkarda Valvasorja, kjer ima prostore Mestni muzej Krško, nahaja pa se le 5 km od hostela

www.mestnimuzejkrsko.si

da v Posavju ne stoji le edina slovenska nuklearna, ampak da se v Brestanici nahaja tudi ena izmed štirih termoelektraren v Sloveniji?

www.teb.si

da iz Brestanice poleg Primoža Kozmusa izhajajo še mnogi drugi znani Slovenci? Naj omenimo ... dramsko igralko Olgo Kacjan, dramskega igralca Nika Škrleca, rokometaša Nejca in Klemena Cehteta ter nogometnega trenerja Tomaža Petroviča.