Življenjepis

Mladost je preživel v Presladolu, vasi, nekaj kilometrov oddaljeni od Brestanice, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Njegovo življenje je že od mladosti povezano z gibanjem in športom. Osnovna šola pa je bila tista, ki ga je z njim še bolj zbližala. Nogomet, rokomet, odbojka in tenis so zapolnili čas odmorov in čas po šoli. Kdor ga ni našel v razredu, je vedel, da je igrišče pravi kraj, kjer ga najde.

Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljeval na srednji ekonomski šoli v Brežicah, kjer se je začel ukvarjati tudi z atletiko. Pridružil sem se atletskem klubu Fit Brežice, kjer je sprva treniral skok v višino, saj je bila ta disciplina primernejša njegovi telesni konstituciji, pri 15. je tehtal le 68 kg. Kljub njegovi `peresni` kategoriji, se je preizkusil tudi v metu kladiva, ki ga je v tistem času že trenirala sestra Simona. Zaradi izkazanega občutka za kladivo se je odločil, da ostane v dobro organizirani skupini, ki jo je takrat vodil Marjan Ogorevc, ki je tudi opazil njegov talent. Po pol leta treninga je 5 kg težko kladivo vrgel 57 m in postal državni prvak v kategoriji za mlajše mladince. Delo trenerja je prevzel Vlado Kevo, tedanji državni rekorder v metu kladiva.

Tako se je leta 1995 začela njegova atletska kariera. Že v naslednjem letu je vrgel prvi državni rekord za mlajše mladince. V mednarodni konkurenci se je prvič preizkusil leta 1997 na mladinskem evropskem prvenstvu. Leta 2000 je postavil prvi državni rekord v članski kategoriji in se kot eden najmlajših pridružil najelitnejši družbi kladivašev na Olimpijskih igrah v Sydneyu.

Leta 2003 se je z državnim rekordom 81.21 m in 5. mestom na svetovnem prvenstvu v Parizu dokončno zasidral med najboljšimi metalci kladiva na svetu. S temi rezultati si je odprl vrata za nastope na največjih mitingih in za finale velike nagrade.

V olimpijskem letu 2004 je v Atenah s šestim mestom dosegel največji uspeh v zgodovini slovenskih metalcev in pa do tedaj najboljši dosežek slovenskih metalcev na OI. S takšnimi rezultati je bil v letih 2003 in 2004 izbran za najboljšega atleta v Sloveniji, leta 2003 pa tudi za drugega najboljšega športnika v Sloveniji.

Leto 2007 je pomenilo prelomnico dosedanje kariere. Mejo državnega rekorda je prestavil na 82,30 m in z naslovom podprvaka na Svetovnem prvenstvu v Osaki osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Ta kolajna mu je prinesla tudi prestižni naziv slovenskega športnika leta.

Vrhunec njegove kariere pa je prineslo leto 2008. Sezona, ki se je začela s poškodbami, se je v tekmovalnem smislu začela izjemno dobro, saj je nizal številne zmage na domačih in mednarodnih tekmah. 17. 8. 2008 pa se bo za vedno vpisal v njegov življenjepis z zlatimi črkami, saj je takrat osvojil zlato olimpijsko medaljo na olimpijskih igrah v Pekingu.

Uspeh kariere iz Pekinga je potrdil natanko eno leto kasneje v Berlinu, ko je postal svetovni prvak v metu kladiva, kar je prva slovenska atletska zlata medalja v zgodovini. Sezono je okronal z novim državnim rekordom, ki zdaj meri 82,58 m.

Oktobra 2009 je prekinil športno pot, ki jo je nadaljeval v sezoni 2011. Slednja se je razpletla nad pričakovanji, saj se je s svetovnega prvenstva v Južni Koreji vrnil z bronastim odličjem.

Nov uspeh je prineslo olimpijsko leto 2012, ki ga je polepšal s srebrno medaljo na olimpijskih igrah v Londonu. Kariero je zaključil v letu 2015.

Več o njegovi poti si lahko ogledate na razstavi Primož Kozmus: Odličja.

https://www.gradrajhenburg.si/dogodki/prenovljena-razstava-primoz-kozmus-odlicja